Formació en noves tecnologies com a complement acadèmic als alumnes de la FES
Els avenços tecnològics generen constants canvis amb la forma de concebre, dissenyar i fabricar els productes que la indústria moderna produeix. Recentment nous mètodes de disseny i fabricació s’estan incorporant en els processos de treball de moltes empreses complementant els mètodes tradicionals que encara segueixen essent utilitzats.
Dos exemples d’aquests avenços tecnològics són les impressores per a fabricació additiva i els escàners 3D. La seva gran versatilitat i el fet que cada vegada siguin més accessibles, fent d’aquestes eines unes grans aliades per a l’empresa industrial del futur.
Un dels trets diferenciadors respecte d’altres centres en el pla d’estudis del CFGS de Disseny i Programació en Fabricació Avançada que imparteix la Fundació Eduard Soler, és la incorporació d’assignatures extracurriculars com a complement per tal de facilitar als nostres alumnes la formació en noves tecnologies industrials. Per aquest nou curs acadèmic, com a novetat, s’incorpora un escàner 3D per poder dur a terme l’assignatura “Digitalització, tractament d’imatges i processos de fabricació inversa”.
El procés d’enginyeria o fabricació inversa parteix de l’escaneig d’una peça física, on el resultat final que s’obté és un fitxer 3D que permet poder-hi treballar, redissenyar i/o modificar. En aquest sentit és just el procés invers de l’enginyeria tradicional on a partir d’un disseny es fabrica la peça. Aquesta eina sol ser utilitzada per l’industria per optimitzar els processos de fabricació, reparant les dades obtingudes per escaneig 3D per modificar els dissenys d’objectes existents, reconstruir peces a partir de dibuixos 3D, esbossos, o per l’obtenció d’arxius de peces virtuals.
Amb aquesta assignatura, els alumnes aprofundeixen en el coneixement de les aplicacions de digitalització3D per a sistemes de verificació o fabricació inversa, així com saber obtenir millors resultats en el tractament de la imatge obtinguda corregint els errors detectats, convertir el fitxer amb un format compatible per programari CAD/CAM, fins a arribar a elaborar el programa de fabricació assistida per ordinador per a la posterior fabricació.