Indústria 4.0 una aproximació als perfils professionals del “smart factory”
L’evolució industrial ens ha portat de la fabricació massiva i l’automatització cap a la societat de la informació i la interconnectivitat donant lloc al que s’anomena “indústria 4.0” amb sistemes de producció descentralitzada, interconnectats i adaptatius. Aquesta evolució ha estat possible gràcies al desenvolupament i extensió de noves tecnologies; però sobretot a la seva interconnexió. Segons un estudi de Boston Consulting Group es poden identificar nou vectors tecnològics de la indústria 4.0: la realitat augmentada, la fabricació additiva, el “cloud computing” o serveis TIC a internet, la ciberseguretat, IoT (“internet of things”) o la connectivitat dels equips i la comunicació entre màquines, els sistemes ciber-físics i la simulació, els cobots o robòtica col·laborativa i mòbil, el “Big data” o anàlisi permanent de dades i definició de patrons, i la integració vertical i horitzontal dels sistemes. Totes aquestes tecnologies ja eren conegudes des de fa temps; la revolució de la “smart factory” es basa en la seva integració i el ventall de possibilitats que ofereix a les mans dels tècnics qualificats i amb la capacitat d’iniciativa i d’implementació necessàries per aconseguir noves funcionalitats i solucions eficients.
Vivim en un món globalitzat i competitiu. En el context actual, volàtil, incert i complex, l’única fórmula estable, indiscutible i senzilla és l’aprenentatge continu i el desenvolupament de les competències laborals per trobar les solucions per a la innovació.
Les prospeccions sobre les noves ocupacions necessàries en la era de la “indústria 4.0” ens orienten a centrar els itineraris formatius en els aspectes tecnològics relacionats amb el concepte de “smart factory” o “fàbrica del futur”, qualificant a les persones tècnicament però també proporcionant les competències per a la integració eficient de les noves tecnologies.
Així, els nous perfils professionals hauran de ser capaços de dominar i integrar la ciberseguretat, les xarxes de comunicació industrial, IoT (Internet of things), la sensòrica, la visió artificial, la fabricació additiva, la realitat virtual, la gestió global de dades (Big data), la robòtica col·laborativa, etc… El món de la indústria necessita professionals capaços de respondre a les exigències d’un món connectat i en constant canvi.
En el context laboral actual, les notícies relatives a la inserció laboral relacionades amb la formació i l’ocupabilitat dels joves reiteren la demanda en el sector industrial de tècnics especialitzats. Els titulats de formació professional de grau superior presenten la menor taxa d’atur de tot el col·lectiu de joves, un 9%, en contrast amb la taxa d’atur juvenil global que se situa, a dia d’avui el 32%. No obstant aquestes perspectives, encara són pocs els alumnes que cursen aquesta modalitat dual de la formació professional a Catalunya. Per contra, el sector industrial valora molt positivament aquest perfil professional; el d’un tècnic polivalent, altament qualificat i capacitat per a la integració de diferents tecnologies de manera interdisciplinar tant per a la innovació com la millora dels equips i dels sistemes productius, aportant valor afegit per a la seva eficiència i que respondrà eficaçment a la creixent demanda laboral per donar resposta a la indústria intel·ligent o 4.0.