Fundació Eduard Soler i l’IBEC col·laboren en el desenvolupament d’un prototip que servirà per recollir dades de recerca
La Fundació Eduard Soler (FES) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han acordat col·laborar en el desenvolupament d’un prototip que servirà per mesurar dades experimentals en un projecte de recerca amb molècules fotosensibles.
![Estudiants del Cicle Formatiu de FES visitant els laboratoris de l'IBEC.](https://www.fes.cat/wp-content/uploads/2023/03/0M0A7326_low-1024x575.jpg)
L’IBEC és un centre de recerca en bioenginyeria amb seu a Barcelona que es va crear l’any 2005 per la Generalitat, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.
A través de les eines que ens proporciona la tecnologia, a l’IBEC es desenvolupen projectes/dispositius per aplicar-los a la salut. La seva recerca s’estructura en tres grans vies de coneixement: la nanomedicina, l’enginyeria cel·lular i tissular i les TIC per a la salut. Totes tres figuren al servei de la ciència i la societat, per fer-les avançar en tres àmbits d’aplicació principals: Bioenginyeria per a la medicina del futur, Bioenginyeria per a teràpies regeneratives i Bioenginyeria per l’envelliment actiu i saludable.
![Gerard Pérez presentant el seu prototip](https://www.fes.cat/wp-content/uploads/2023/03/DSC_3919_presentacioprojecte-1024x683.jpg)
El grup de recerca Nanosondes i Nanoconmutadors de l’IBEC, va llençar un repte als estudiants de la FES dins el marc d’un projecte de recerca amb molècules fotosensibles. Durant el curs passat, l’estudiant Gerard Pérez dels estudis de Mecatrònica Industrial va desenvolupar un primer prototip com a projecte de final de cicle. El prototip, que es va presentar al maig, va permetre als investigadors millorar substancialment les mesures experimentals. Enguany, l’IBEC presenta una nova proposta per millorar el primer prototip i poder ajustar-lo als nous requeriments del projecte.
En aquesta segona col·laboració un equip de treball format per la Mertitxell Colomer, el Quim Roquet, el Joël de Miguel i el Jofre Buisac, estudiants dels graus de Disseny i programació industrial i d’Automatització i robòtica industrial de la FES, seran els encarregats de millorar les funcionalitats i el disseny del prototip amb l’assessorament d’en Gerard Pérez que compta amb l’experiència del desenvolupament del prototip anterior.
L’Alexandre Gomila, l’investigador de l’IBEC que va participar activament en la supervisió del treball d’en Gerard, explica que: “la col·laboració amb la FES ha estat extraordinària, poder traslladar els esbossos i les idees cap a prototips i màquines funcionals per a la recerca, és un premi per a nosaltres. A més a més, l’oportunitat de treballar i intercanviar coneixements amb un sector tècnic i resolutiu, amb gent il·lusionada i alhora pragmàtica i capaç, aporta una nova perspectiva per als projectes en recerca, sobretot aquells que semblen lluny de cap afer socialment rellevant; permet materialitzar-los i fer-los accessibles a tothom.”
L’IBEC espera que aquest projecte sigui el començament d’una llarga col·laboració amb la FES i que es puguin presentar nous reptes des d’altres grups de recerca.
La col·laboració entre recerca i la formació professional és fonamental per a impulsar l’avanç del coneixement i la innovació. Aquestes col·laboracions permeten als estudiants aplicar els coneixements adquirits a l’aula a projectes reals, millorant així la seva formació i preparant-los per al món laboral. A més, permeten als investigadors accedir a recursos i coneixements especialitzats, fet que podria millorar significativament l’èxit dels seus projectes.